Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barramundi x 4

Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli.  Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.  
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.

Filet z barramundi w cytrusowym sosie
Składniki:

5 porcji filetów z barramundi ze skórą
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
¼ szklanki białego, wytrawnego wina
olej słonecznikowy
sól, pieprz
mąka

Sposób przyrządzenia:
Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać z winem i w małym rondlu podgrzewać aż się zredukuje o około ½ objętości. Skorygować smak cukrem i przyprawami, trzymać w cieple.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 3 – 5 minut z każdej strony zależnie od grubości. Jako pierwszą smażymy stronę ze skórą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, w tym przypadku z makaronem ryżowym. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy wg uznania.



Filet z barramundi z  salsą
Składniki:

5 porcji filetów z Barramundi ze skórą
sól, pieprz
mąka
olej słonecznikowy
Salsa:
1 mango
1 awokado
2 posiekane dymki
1 gałązka naci kolendry
½ papryczki chili
sok z połowy limonki
sól

Sposób przyrządzenia:
Owoce obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę i nać kolendry, przyprawić solą, ponownie wymieszać.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 3 – 5 minut z każdej strony zależnie od grubości. Jako pierwszą smażymy stronę ze skórą.
Podawać z przygotowaną salsą.


Filet z Barramundii w orzechowej panierce
Składniki:

4 filety z Barramundi po około 15 dkg każdy
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
½ szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki miękkiego masła

Sposób przyrządzenia:
Składniki panierki dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, dokładnie natrzeć pastą przygotowaną z orzechów z dodatkami. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety przez 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane filety dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 5 minut. Podawać z zestawem sałat.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *