Składniki: 15 dag cienko pokrojonej szynki prosciutto 1 awokado 2 łyżki uprażonych i pokruszonych orzechów laskowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki octu winnego czerwonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szkl. liści rukoli sól pieprz Sposób wykonania: Obrane awokado pozbawione pestki pokroić na plasterki, które oprószyć pieprzem.…
Tag: orzechy laskowe
Sałatki
Sałatka z nutą cytrusową
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. świeżej zielonej fasoli ½ szkl. orzechów laskowych ½ pęczka szczypiorku ½ szkl. startego sera asiago ½ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. soku z pomarańczy pieprz Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końce zblanszować i zahartować zimną wodą. Następnie orzechy rozgnieść a szczypiorek posiekać. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą, dodając ser. Skropić całość…
Śliwki
Faszerowane śliwki Beaty
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 50 dag suszonych śliwek garść skórki pomarańczowej 10 dag posiekanych orzechów laskowych 1 szkl. śmietanki kremówki 1 torebka cukru waniliowego rum do namoczenia śliwek Sposób wykonania:Śliwki zalać rumem i odstawić do napęcznienia.W między czasie posiekane orzechy wymieszać z skórką pomarańczową po czym napełniać śliwki.Następnie śmietanę ubić razem z cukrem waniliowym i przed podaniem ozdobić…
Desery
Jabłka w cieście orzechowym
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki:2 średnie jabłka1 jajko4 łyżki mielonych orzechów laskowych2 łyżki masła lub margaryny3 żółtka6 łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki płynnego miodusok z 1/2 cytrynylistki melisy do dekoracji Sposób przyrządzenia:Ostrożnie wyciąć gniazda nasienne jabłek, owoce cieniutko obrać ze skórki, pokroić w krążki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, rozmącić widelcem. Krążki jabłek zanurzyć najpierw…
Przekąski
Naleśniki z wątróbką i śliwkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 50 dag. wątróbek drobiowych 10 dag. suszonych śliwek łyżka startych orzechów laskowych 3 łyżki oleju słonecznikowego pieprz sól Sposób przyrządzenia: Śliwki wypłukać, zalać gorącą wodą , po 15 minutach osączyć i zmiksowac. Wątróbkę zemleć i smażyć kilka minut na oleju, mieszając. Dodać śliwki, orzechy i razem chwilę smażyć. Przyprawić farsz solą i pieprzem. Rozłożyć…