Składniki: 4 całe czerwone papryki ½ szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Całe papryki ( również łodygi) zanurzyć w oliwie z oliwek. Następnie ułożyć je na pergaminie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do momentu, aż na papryce pojawia się bąbelki, wówczas włożyć paprykę natychmiast do lodowatej wody, odstawić na 5 minut.…
Tag: oliwa z oliwek
Ryż
Pyszny ryż
by markozalko • • 0 Comments
Sosy
Sos aioli
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: 1 żółtko jaja 6 ząbków czosnku 1 szklanka oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek wycisnąć na prasce, dodać żółtko i odrobinę soli, powoli dolewając oliwkę mieszać aż do uzyskania konsystencji majonezu. Gdy zrobi się zbyt gęsty można dodać w czasie ucierania dodać łyżkę przegotowanej, zimnej wody. Na koniec ucierania…
Porady i Ciekawostki
Oliwa z oliwek – cud natury
by marek • • 1 Comment

Tłuszcz jest podstawowym składnikiem energetycznym naszego pożywienia – 1g dostarcza 9 kcal, czyli 37,7 kJ. Tłuszcze naturalne w stanie nie przetworzonym sa wieloskładnikową mieszaniną glicerydów wyższych kw. tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, wosków, wolnych kw. tłuszczowych, fosfolipidów, steroli, barwników, węglowodorów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz produktów powstałych w trakcie przemian i rozkładu tłuszczowców. Ze względu na pochodzenie tłuszcze jadalne można podzielić na zwierzęce i roślinne – otrzymywane z nasion i owoców roślin oleistych. Do tłuszczów pochodzących z owoców oleistych zaliczamy m. in. oliwę z oliwek.

-300x300.jpg)
.jpg)