Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oliwa z oliwek – cud natury

Tłuszcz jest podstawowym składnikiem energetycznym naszego pożywienia – 1g dostarcza 9 kcal, czyli 37,7 kJ. Tłuszcze naturalne w stanie nie przetworzonym sa wieloskładnikową mieszaniną glicerydów wyższych kw. tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, wosków, wolnych kw. tłuszczowych, fosfolipidów, steroli, barwników, węglowodorów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz produktów powstałych w trakcie przemian i rozkładu tłuszczowców. Ze względu na pochodzenie tłuszcze jadalne można podzielić na zwierzęce i roślinne – otrzymywane z nasion i owoców roślin oleistych. Do tłuszczów pochodzących z owoców oleistych zaliczamy m. in. oliwę z oliwek.
 


Dzisiaj w Polsce można kupić oliwę z oliwek prawie w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Jednak oliwa oliwie nie równa i najlepsza pochodzi z rejonów greckiej wyspy – Krety. Jej tajemnicą jest to, że wytwarzana jest z owoców drzewek oliwnych należących do drobnych właścicieli rolniczych, którzy sami zbierają dojrzałe oliwki i zawożą je do fabryki. Tam w procesie tłoczenia oczyszczone, rozdrobnione i nawilżone nasiona poddaje się prażeniu w prażniach w temp. 80-90°C, (zabieg ten obniża napięcie powierzchniowe oleju). Tak przygotowaną masę poddaje się tłoczeniu pod wysokim ciśnieniem w prasach ślimakowych. Otrzymany produkt to olej surowy, nazywany oliwą dziewiczą (extra virgin oil), która stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej.

Charakteryzuje się ona niską zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych, o działaniu przeciwmiażdżycowym – głównie oleinowego. Dostarcza także wielu antyoksydanyów, np. witaminy E, ß-karotenu, także barwników, fosfatydów i białek – substancji korzystnych z żywieniowego punktu widzenia. Na podstawie wielu badań wykazano, że w tych rejonach świata, gdzie bardzo rozpowszechnione jest jej spożycie obserwuje się niższy wskaźnik zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę naczyń krwionośnych.

W każdej kreteńskiej tawernie podawana jest więc oliwa pochodząca z gajów oliwnych właściciela. Ma ona wówczas wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Jest bardzo delikatna, lekko migdałowa, bardziej zawiesista i zielonkawa, zaś mniej klarowna. W wielu sztandarowych potrawach greckiej kuchni stanowi ona bardzo ważny komponent smakowy, zaś rodowity Grek zamieszkujący rejony Krety nie skosztuje oliwy zakupionej w markecie. Jej dodatek stosuje się m. in. do musaki (zapiekanki z różnych rodzajów warzyw i mięsa), pastihio (zapiekanych kwiatów winogron z ryżem i przyprawami), chorty (apiekanej dzikiej zieleniny), sałatki greckiej z rozmaitych warzyw i sera feta, suvlaków (pieczonej cielęciny), duszonych kałamarnic, octopusów, tiropitaki (pierożków nadziwanych serem i szpinakiem), stifado (gulaszu z królika z cebulą). W środku Krety znajduje się nawet mała miejscowość o wdzięcznej nazwie Elija – co po Polsku oznacza – oliwka.

Warto więc wzbogacić naszą dietę w ów niewątpliwie unikalny i oryginalny produkt. Oliwa dziewicza świetnie nadaje się do sałatek, dipów, sosów, zalew i marynat do mięs, farszów, zapiekanych warzyw, mięs, nadzień do pierogów, czy bigosów wigilijnych.

Szkoda, że tę wyjątkową kreteńską oliwę z oliwek można znaleźć jedynie na wyspie Minosa, gdyż w naszych sklepach dostępna jest oliwa pochodząca z gajów w rejonach Hiszpanii, Francji, Włoch. Jeżeli już tam będziecie to koniecznie sami jej skosztujcie. Zaręczam, że warto!!!

Aleksandra Czarnewicz

1 comment for “Oliwa z oliwek – cud natury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *