Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: odzywianie

Soja, a kamienie nerkowe

Dieta bogata w soję może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych   Ostatnio FDA (Food and Drug Administration), agencja amerykańska zajmująca się rejestracją leków, składników żywności i kosmetyków, zaaprobowała zamieszczanie na produktach sojowych, zawierających przynajmniej 6,25 gram białka sojowego, informacji, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton w Spokane zmierzyli zawartość…

Wielka księga diet – 1

Dieta (z języka greckiego: "styl życia") to inaczej sposób odżywiania. Często używane w stosunku do diet odchudzających. Obecnie zalecaną przez ministerstwo zdrowia jest dieta śródziemnomorska zbudowana w kształcie piramidy, składającej się z produktów zbożowych, warzyw, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych (mięsa, jaj), i minimalnej tłuszczy i słodyczy. Jest to dieta wysokowęglowodanowa. Dieta jest oparta na…

Dieta cud, nektar i ambrozja

O wpływie diety na miłość wiedzieli już starożytni, przyrządzając nektar i ambrozję – napój i strawę rozkoszy. Od Afrodyty, bogini miłości, pochodzą afrodyzjaki. Dziś naukowo uzasadniono, że pokarmy zawierają substancje, które aktywnie wpływają na stężenie hormonów w organizmie. Co miłości szkodzi? Tłuste potrawy, cukier, białe pieczywo, duże ilości mocnej kawy i herbaty, a poza tym:…

Szpinak – warzywo z charakterem

Nie wygląda ładnie, zdaniem dzieci jest niesmaczny, a jego przeciwnicy rozgłaszają, że wcale nie jest aż taki zdrowy Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Choćby po to, by rozbudzić własną wyobraźnię. Czy to Popeye rozsławił szpinak, czy może ów marynarz z kreskówki zawdzięcza swą popularność szpinakowi? Z pewnością mielibyście…

Zimowa dieta ojca Grende

 Tłusty, energetyczny posiłek musi być zrównoważony. Dawniej w każdym gospodarstwie domowym, kiedy tylko nadeszły mrozy, w kuchni pojawiały się obok siebie: smalec z dużymi, mięsnymi skwarkami przechowywany w kamiennym garnku lub emaliowanym wiaderku i kiszone ogórki w słoju. Smarowało się pajdę razowca, nakładało na to plasterki cebuli, posypywało grubą, szarą, wartościową solą i zagryzało ogórkiem.…