Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dieta cud, nektar i ambrozja

O wpływie diety na miłość wiedzieli już starożytni, przyrządzając nektar i ambrozję – napój i strawę rozkoszy. Od Afrodyty, bogini miłości, pochodzą afrodyzjaki. Dziś naukowo uzasadniono, że pokarmy zawierają substancje, które aktywnie wpływają na stężenie hormonów w organizmie.

Co miłości szkodzi?

Tłuste potrawy, cukier, białe pieczywo, duże ilości mocnej kawy i herbaty, a poza tym: stres, różne dolegliwości fizyczne, przepracowanie, otyłość (często też spowodowane niewłaściwym odżywianiem).

Co sprzyja?

Ryby i owoce morza, zwłaszcza ostrygi, chude mięsa natarte przyprawami i pieczone na ruszcie, czosnek i cebula, seler, papryka, fasola, chrzan, kiełki zbóż, świeży ser, miód, duża ilość warzyw i owoców, orzechy.

Miłosne menu…

1 śniadanie
– 2 kromki razowego pełnoziarnistego chleba;
– kilka plasterków chudej wędliny, trochę twarożku;
– 1 jajko na twardo (ale nie więcej niż 2-3 tygodniowo);
– coś z warzyw i owoców;
– kawa z mlekiem lub herbata.

2 śniadanie
– kanapka z 2 plasterkami chudej szynki lub żółtego sera;
– liście sałaty, papryka, pomidor.

Obiad
– filet z ryby morskiej upieczony bez tłuszczu albo nadziewany pstrąg pieczony w folii;
– purée ziemniaczane;
– zielona sałata, brokuły.

Kolacja
– pieczone udko z kurczaka albo sałatka z makaronu z chudym pieczonym mięsem, owocami, polana sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku (w przypadku kolacji we dwoje) albo sałatka z owoców morza z ryżem;
– 1 kieliszek wytrawnego wina.

Przez cały dzień:
– można pić: wodę mineralną i naturalne soki (bez cukru), herbatę z głogu, koktajle mleczno-owocowe (też bez cukru), zieloną herbatę;
– można jeść: owoce (pamiętając jednak, że winogrona i banany są wysokokaloryczne) i warzywa;
– stosować wonne przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, wanilię, pieprz, curry, cynamon, goździki.

Pamiętaj o witaminach dla swojego partnera!

E – reguluje funkcjonowanie gruczołów płciowych, przedłuża młodość. Występuje w: orzechach, ziarnie słonecznika, kiełkach zbóż, szparagach, brokułach, kapuście, sałacie, razowym chlebie, oliwie z oliwek. Witaminy E nie niszczy gotowanie, natomiast ulega rozkładowi pod wpływem światła.
PP (B3) i B6 (pirydoksyna) – stymulują działalność hormonów. PP występuje w: mięsie, rybach, orzechach, a B6 w: drożdżach, podrobach, otrębach, ziemniakach, fasoli, bananach.

Propozycje posiłków:

Pstrąg z miętą
Dla 2 osób
1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki:

    – 2 pstrągi,
    – kilka orzechów włoskich,
    – kilka gałązek świeżej mięty,
    – sól, pieprz, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
    Sprawione ryby lekko oprószyć solą, odstawić. Pieprz, miętę i orzechy utłuc w moździerzu, zmieszać z miodem. Napełnić tym rybę, zszyć. Folię skropić oliwą, włożyć rybę i upiec. Przed podaniem ponownie skropić oliwą.

    Kuskus
    Dla 4 osób
    1 porcja – ok. 500 kcal

    Składniki:

      – 25 dag kaszy kuskus,
      – 40 dag mielonej cielęciny,
      – jajko,
      – sól, pieprz, cebula, masło.
      Na sos: 1 1/2 szklanki bulionu, 4 łyżki koncentratu, ogórki konserwowe, papryka, kapary, mąka, 1/2 szklanki śmietanki, białe wino.
      Kaszkę zalać wrzącą osoloną wodą, następnie włożyć do wysmarowanej formy, uklepać, odwrócić, wyjąć. Mięso połączyć z jajkiem i zeszkloną cebulą, przyprawić, uformować kulki, ugotować. Zmieszać bulion z przecierem, ogórkami, papryką, kaparami, poddusić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i winem, podprawić sos, włożyć klopsiki.

      Marta Sobolska http://www.twojadieta.info

1 comment for “Dieta cud, nektar i ambrozja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *