Składniki:
- 1 l wywaru mięsnego
- 3 kiszone ogórki
- cebula
- 0, 5 l mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Składniki: 4 płaty śledziowe 2 kiszone górki 2 cebule 2 marchewki korzeń pietruszki 2 łyżki oliwy ocet kilka czubatych łyżek majonezu Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia skropić je octem i odstawić na 2 godziny. W między czasie obrane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce po czym wrzucić na rozgrzaną…
Składniki: 50 dag wołowiny 2 szkl. wywaru cebula porcja włoszczyzny kawałek białej kapusty 50 dag ziemniaków 25 dag ogórków kiszonych ½ szkl. kwaśnej śmietany tłuszcz 1-2 łyżki mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem. Dodać jeszcze liść laurowy oraz…
Składniki: 4 płaty śledziowe natka pietruszki sok z cytryny Sos: 1 jabłko 1 zielony ogórek 10 dag suszonych śliwek 1 szkl. kwaśnej śmietany cukier pieprz Sposób wykonania: Śledzik pokroić na mniejsze kawałki, skropić je sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. W między czasie śliwki namoczyć w gorącej wodzie po czym dodać do niech pokrojone…