Składniki: 4 zielone ogórki sól cukier ocet pęczek koperku Sposób wykonania: Ogórki pokroić na plasterki, które oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie zlać wytworzony sok i wymieszać go z cukrem oraz octem i uzupełnić wodą. Powstałą mieszaniną zalać ogórki. Posypać posiekanym koperkiem.
Tag: ogórki
Sałatki
Sałatka z ciabatty, pomidorów i papryki
by Elżbieta Kijewska • • 0 Comments
Składniki: 200 g pokrojonej ciabatty 3 pomidory 1 żółta papryka ½ ogórka 2 dymki garstka poszarpanych liści bazylii 7 łyżek oliwy 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Pieczywo, pomidory, paprykę oraz ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i dodać jeszcze bazylię oraz posiekaną dymkę. Odstawić na 30 minut. Po tym…
Sola i Flądra
Flądra z warzywami
by Wiktoria Adamowska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety flądry 1 ogórek 2 pomidory 4 szalotki 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki masła sok z limonki 1 limonka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać ogórka pokrojonego na plasterki i smażyć do miękkości. Następnie doprawić do smaku solą oraz…
Sałatki
Sałatka z ogórków i grejpfruta
by Dominika Rostkowska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ogórków 1 grejpfrut cytryna Sos: ½ szkl. majonezu 1 łyżka soku z cytryny ½ szkl. śmietany 1 łyżka ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i opruszyc je solą, odstawić na bok na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć powstały sok. Następnie obrany grejpfrut pokroić w kostkę, a sparzoną cytrynę…
Sałatki
Sałatka z kukurydzy z rokforem
by Urszula Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 25 dag ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cebulki 30 dag pomidorów 15 dag rokfora 25 dag kukurydzy z puszki Sos: 4 łyżki oleju 1 łyżka octu estragonowego sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory razem z cebulą pokroić na plasterki, kukurydze odsączyć a rzodkiewki i ogórek zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą po…