Składniki:
- 4 filety flądry
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 4 szalotki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki masła
- sok z limonki
- 1 limonka
Sposób wykonania:
Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać ogórka pokrojonego na plasterki i smażyć do miękkości.
Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać octem.
Trzymać na ogniu aż płyn wyparuje, wówczas dodać pokrojone pomidory.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć filety około 4 minut z każdej strony.
Oprószyć solą oraz pieprzem i podawać z warzywami, skropione sokiem z limetki i udekorowane jej plasterkami.