Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić estragon, szczypiorek, skórkę z cytryny. Dodać jeszcze czosnek oraz brandy. Zalać całość octem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Tag: ocet winny
Listy
Ocet gruszkowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ kg skórek z gruszek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki z gruszek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.
Listy
Marynata cioci Zosi
by Ela Fijołek • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku ¼ szklanki oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Listy
Kostka z białka do zup
by Urszula Pawlik • • 0 Comments
Składniki: 2-4 białka sól łyżka octu winnego Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem soli i octu winnego. Wówczas biała wlać na wrzątek i trzymać na małym ogniu aż się ugotują. Gdy staną się twarde, odcedzić je i pokroi w kostkę.
Listy
Ocet z cebulką Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 średnia cebula 1 litr octu winnego 2 małe listki laurowe Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać octem winnym, dodać listki laurowe. Zamknąć szczelnie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do wyparzonych małych butelek 0,25 litra. Odstawić w ciemne…