Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet winny

Ocet miętowo-cytrynowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z 1 cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do butelki wsypać rodzynki. Doda do nich skórkę z cytryny i listki mięty. Zalać całość octem i wstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie przecedzić i ponownie przelać do butelki. Przechowywać  w chłodnym miejscu.

Ocet cebulowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę posiekać. Listek laurowy pokruszyć  na mniejsze kawałki i całość zalać octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek.

Ocet śliwkowy

Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki ze śliwek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.

Słodki ocet do sałatek

Składniki: ½ l octu winnego 10 dag cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 listki laurowe ½ łyżeczki tymianku kilka goździków szczypta soli ¼ cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet i doprowadzić go do wrzenia. Wówczas dodać cukier, cynamon, listki laurowe, tymianek, goździki, sól oraz cytrynę razem ze skórką. Trzymać na małym ogniu około 5…