Składniki: 1 duży kurczak / około 1 ½ kg / 5 jajek 10 dkg masła 10 łyżek tartej bułki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por / biała część/ ½ szklanki posiekanego zielonego koperku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody razem z włoszczyzną.…
Tag: obiadowe
Listy
Pikantne drobiowe zakąski
by Dorota Pikus • • 0 Comments
Składniki: 1 duży filet piersi z indyka 2 jajka szczypta mielonej ostrej papryki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filet z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na nieduże paseczki. W talerzu roztrzepać jajka, bułkę tartą wymieszać z ostrą mieloną papryką. Paski mięsa panierować w jajku, w bułce i smażyć…
Listy
Boczek zawijany plastrami żółtego sera
by Karolina Kawałko • • 0 Comments
Składniki: 10 plastrów wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera Gouda 10 dużych pieczarek 10 wędzonych śliwek Sposób przyrządzenia: Rozłożyć na blaszce na foli spożywczej wędzony boczek, na nim plastry żółtego sera, po jednej umytej, obranej pieczarce i po jednej śliwce. Zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 C stopni około…
Listy
Piersi kurczaka z lubczykiem
by Mateusz Dębkowski • • 0 Comments
Listy
Gulasz wołowy z oliwkami
by Mariola Witkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 2 średnie cebule 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 ½ szklanki bulionu wołowego 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 duży słoiczek zielonych oliwek / bez pestek/ sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Wołowinę umyć, osączyć i pokroić na większe kawałki,…