Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiadowe

Gotowane ziemniaki z zielonym groszkiem

Składniki: 75 dkg ziemniaków 40 dkg konserwowanego zielonego groszku 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej naci pietruszki i kopru sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na części, ugotować z dodatkiem przypraw. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać zieleninę, odsączony z zalewy groszek, masło, na kilka minut postawić na małym ogniu, podgrzewać mieszając.…

Ziemniaki z pieczarkami i bakłażanem

Składniki: 25 dkg pieczarek 2 duże ziemniaki 1 bakłażan 1 cebula ½ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka kokosowego posiekana natka pietruszki sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej…

Ziemniaki zapieczone z filetem z łososia

Składniki: 40 dkg filetów łososia 40 dkg ziemniaków 1 cytryna ½ szklanki tartej bułki 2 łyżki oleju pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać. Chłodne ziemniaki przekroić w grube plastry. Filet pokroić w plastry. W zroszonym olejem naczyniu żaroodpornym okładać plastry ziemniaków na przemian z…

Potrawka z kaszy jęczmiennej

Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki mleka 5 jajek ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca ½ szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, ugotować na mleku, dodać masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać kaszę, opłukane rodzynki, posiekane orzechy i olejek migdałowy. Z białek ubić na sztywno…

Potrawka z wołowiny

Składniki: szklanka zmielonego ugotowanego mięsa wołowego ½  dużej czerstwej bułki szklanka mleka 1 żółtko 2 białka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z białek ubić sztywną pianę, dodać surowe żółtko, mięso i namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną…