Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z pieczarkami i bakłażanem

Składniki:

  • 25 dkg pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, curry


    Sposób przyrządzenia:

    Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać ziemniaki, przykryć, smażyć na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić dodać do smażących się ziemniaków, dodać obsączony bakłażan dusić mieszając kolejne 8 minut. Mleko kokosowe wymieszać z bulionem i przyprawami, dodać do duszących się warzyw i grzybów, powoli gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem skorygować smak i posypać zieleniną. Podawać z ryżem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *