Składniki: 1 kg jabłek 10 łyżek cukru pudru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito, dodać część cukru, żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z jabłek połączyć z pianą i żelatyną, delikatnie ubijać, aż zacznie gęstnieć.…
Tag: obiad
Listy
Mus jabłkowo- morelowy
by Mariola • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg jabłek 25 dkg moreli 5 łyżek cukru 4 białka 1 łyżka żelatyny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Morele umyć, zalać wrzątkiem i moment podgotować, przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć i zaląc małą ilością gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z moreli i…
Listy
Mus z truskawek
by Marianna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek 8 łyżek cukru pudru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia; Truskawki umyć, obrad z szypułek, osączyć, zmiksować, dodać część cukru. Białka ubyć z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości wody zagotować. Przecier z truskawek połączyć z pianą i dodać rozpuszczoną żelatynę, miksować, aż masa zgęstnieje.…
Listy
Bita śmietana z bakaliami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 2-3 torebki cukru waniliowego kostka lodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów 2-3 łyżki startej czekolady Sposób przyrządzenia: Śmietanę postawić do lodówki i schłodzić, wylać do miseczki , dodać kostkę lodu i powoli ubijać, wprowadzając jak najwięcej powietrza. Gdy śmietana zacznie się odrywać od trzepaczki wyjąć kostkę lodu…
Listy
Deser porzeczkowy z bitą śmietaną
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porzeczek ½ litra śmietany kremówki ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia; Porzeczki opłukać, osączyć na sicie, obrać z gałązek. Dwie szklanki porzeczek odłożyć. Pozostałe zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i połączyć ze zmiksowanymi porzeczkami. Przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem przybrać odłożonymi porzeczkami.