Składniki: 4 szklanki wywaru z kości 5 ziemniaków kawałek żółtego sera / około10 dkg / ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniak umyć, obrać, zalać wywarem z rosołu i ugotować, przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.…
Tag: obiad
Listy
Zupa krem z zielonego groszku zabielana
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka zielonego konserwowego groszku 4 szklanki wywaru z kości i warzyw / marchewka, pietruszka, seler, por / ½ szklanki śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka mąki sól, cukier, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Ugotować wywar z kości i warzyw. Groszek konserwowy osączyć na sicie i zmiksować. Mąkę rozmieszać z niewielka…
Listy
Zupa krem z brukselki z pasztecikami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg brukselki 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera kawałek pora / biała część/ 1 litr wywaru z kości ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z kości i warzyw ugotować wywar. Brukselkę oczyścić, umyć, ugotować w części wywaru ze szczyptą cukru, przetrzeć przez sito.…
Listy
Mus z rabarbaru
by Zenek • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych łodyg rabarbaru 12 łyżek cukru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru umyć, pokroić w kawałki i obgotować, przetrzeć przez sito, posłodzić częścią cukru. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Żelatynę namoczyć, zalać gorąca wodą i zagotować, połączyć przecier z pianą z białek i żelatyną, ubijać, aż zacznie gęstnieć,…