Składniki: 1/5 kg sarniego combra ulubiona przyprawa do pieczeni 7 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 5 Gożdzików starta skórka z 1/2pomarańczy 1 duża pomarańcza 4 łyżki oleju 3 łyżki masła ½ szklanki bulionu wołowego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z sarniego combra wykroić ścięgna. Ziele angielskie, pieprz i goździki zgnieść w moździerzu i…
Tag: narodzenie
Indyk
Świąteczny indyk z kasztanami
by Elżbieta Urbaniec • • 0 Comments
Indyk
Filet z piersi z indyka z makową kieszonką
by Paweł Wiktorski • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z indyka ½ kg pieczarek 2 cebule 4 jajka 6 suszonych fig 1 szklanka maku sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Figi pokroić na kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażyć,…
Wędliny
Świąteczna pieczona szynka
by Urszula Tomecka • • 0 Comments
Składniki: 3 kg surowej szynki sól Marynata: 4 duże cebule 6 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 1 butelka czerwonego wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać pokroić w grube plastry, wrzucić do głębokiej miski, dodać pieprz, ziele angielskie i wlać całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć na papierowym…
Mazurek
Mazurek wykwintny
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 40 dag masła 40 dag mąki 15 dag cukru 15 dag migdałów w płatkach posiekane orzechy laskowe rodzynki sułtańskie drobno starta skórka z cytryny konfitura z wiśni kondenzowane kolorowe owoce 4 gotowane żółtka 1 żółtko surowe szczypta soli 1 całe jajko do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały Sposób wykonania: Utrzeć miękkie masło…