Składniki: 1 sprawiona gęś o wadze około 2 kg 4 lekko kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanego zielonego szczypioru 2 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jedno jabłko obrać, utrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać tarte jabłko, wino, sos sojowy, obrane i…
Tag: narodzenie
Ciasta
Zebra w lukrze z plasterkami pomarańczy
by Ola Najder • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru 5 jajek 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 4 łyżki wrzątku tłuszcz i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć cukrem, rozbić jajka, żółtka kolejno…
Maroko
Placek z kruszonką
by Ewa Musiałowska • • 0 Comments
Ciasto: ½ kg mąki 1 szklanka mleka 8 dkg cukru 1 jajko 2,5 dkg drożdży 7,5 dkg miękkiego masła skórka z otartej 1 cytryny 1 szklanka owoców wiśni szczypta soli Kruszonka: 30 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 15 dkg zimnego masła tłuszcz do blachy…
Gęś
Gęś w południowych owocach
by Dorota Szmigielska • • 0 Comments
Składniki: 1 duża gęś 1 banan 2 mandarynki 3 figi 2 brzoskwinie / mogą być z puszki/ słodka papryka papryczka chili główka czosnku masło Marynata: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nimi…
Wołowina
Polędwica w ziołach
by Ewelina Kalina • • 0 Comments
Składniki: 2 kg polędwicy wołowej 2 łyżki masła 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki Bazyli 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki zmielonego grubo pieprzu Sos borówkowy: 20 dkg borówek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Polędwicę dokładnie umyć, osaczyć, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i obsypać przyprawami. Na foli aluminiowej wysmarowanej masłem ułożyć polędwicę…