Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka kminkowa

Składniki: 15 dkg owoców kminku 2,5 dkg owoców kopru włoskiego 1,5 dkg owoców kolendry 1 dkg  anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny 10 dkg cukru 50 ml wody 2,5 l wódki czystej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wódką na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać naczyniem. Cukier wymieszać z wodą,…

Żenicha kresowa

Składniki: 1 kg pięknie wybarwionych, dojrzałych owoców dzikiej róży 0,75 l spirytusu 0,5 l wódki czystej ½ l miodu lipowego lub wrzosowego 5-6 goździków 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku 1 łyżeczka suszonej mięty   Sposób przyrządzenia: Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, gęsto  pozakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, gąsiorek zamknąć…

Nalewka myśliwska rozgrzewająca

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…

Nalewka berberysowa

Składniki: 1 kg przemrożonych owoców berberysu ½ kg cukru ½ litra wódki ¼ litra spirytusu Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub słoju mieszamy umyte i osuszone ziarna berberysu z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 14 dni. Po tym okresie zalewamy owoce spirytusem i wódka. Po upływie miesiąca nalew filtrujemy i przelewamy do czystych butelek.…

Nalewka z aronii mocna

Składniki: 1 kg aronii 0,5 kg cukru 1 litr wódki ½ litra spirytusu 1 laska wanilii 3 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając…