Składniki: 2/3 l spirytusu ¼ l Brendy lub koniaku 1 szklanka brązowego cukru 2 szklanki przegotowanej wody 5 gożdzików 5 ziaren kardamonu 1 laska wanilii 2 cm kory cynamonu Sposób przyrządzenia: Goździki, cynamon, kardamon i rozciętą wzdłuż laskę wanilii zagotować z cukrem i 2 szklankami wody, schłodzić. Przelać do słoja lub gąsiorka, dodać spirytus i…
Tag: nalewki
Nalewki
Nalewka bożonarodzeniowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: ¼ litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych śliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrządzenia: Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z…
Nalewki
Nalewka z jarzębiny
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców jarzębiny 1/2 l spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1/2 kg cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, aby pozbyć się goryczki sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym…
Nalewki
Nalewka neapolitańska
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zielonych orzechów włoskich 1 litr wódki czystej 1 szklanka płatków dzikiej róży 5 pokrojonych owoców dzikiej róży 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii 3 goździki ½ laski cynamonu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru…
Nalewki
Nalewka piołunowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: ½ litra wódki czystej 2 łyżeczki suszonego piołunu 2 łyżeczki pestek biedrzyńca ½ łyżeczki owoców kopru włoskiego ½ łyżeczki rozkruszonych ziaren kolendry 2 łyżeczki korzenia anżeliki Sposób przyrządzenia: Pokruszone ziele piołunu zalewamy wódką i odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie nalew należy przefiltrować. Dodać pozostałe składniki i odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać…