Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka truskawkowa słodka

Składniki: 1,1 l wódki 1 kg truskawek 60 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Delikatnie umyte, bardzo dojrzałe owoce zalać w słoju wódką, szczelnie zamknąć, pozostawić w słonecznym miejscu na około 30 dni. Po tym okresie nastaw zlać do butelek, a pozostałe owoce zasypać cukrem i ponownie umieścić w nasłonecznionym miejscu do momentu aż cały cukier się…

Domowy rum

1. Skład: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody 50 ml esencji rumowej 10 ml esencji waniliowej 10 ml esencji ananasowej 20 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać cukier i podgrzewać aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli aż cukier się rozpuści. Schłodzić. W…

Nalewka moskiewska

Składniki: 1 litr spirytusu 4 szklanki wody 5 dkg korzenia imbiru 5 dkg szałwi 5 dkg mięty pieprzowej 5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta) Sposób przyrządzenia: Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby…

Nalewka cynamonowa mocna

Składniki: 1 l spirytusu 10 g kory cynamonowej 3 szklanki wody 1 szklanka miodu Sposób przyrządzenia: korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40…

Nalewka rosyjska gorzka

Składniki: 2 szklanki spirytusu 1 szklanka wody 8 g korzenia arcydzięgla (Angelicae radix) 12 g korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta) 25 g jagód jałowca 25 g kwiatu rumianku Sposób przyrządzenia: Wymieszać spirytus z 1 szklanką przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w sloju roztworem spirytusu, odstawić na 14 dni. W okresie tym codziennie…