Składniki:
- 1 litr spirytusu
- 4 szklanki wody
- 5 dkg korzenia imbiru
- 5 dkg szałwi
- 5 dkg mięty pieprzowej
- 5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 7 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Uwaga: Proporcje wagowe podano dla świeżych roślin. W przypadku użycia suszu należy wagę zmniejszyć minimum 5 krotnie.
Fotografia: Pięciornika kurze ziele
Roślina pospolita na całym obszarze niżowym kraju, spotykana na pastwiskach, torfowiskach, leśnych polanach, łąkach, wrzosowiskach.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.