Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody 8 cytryn goździki szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka rumu 900 g miodu Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić…
Tag: nalewki
Nalewki
Nalewka berberysowa aromatyczna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg berberysu ½ kg cukru 1 l spirytusu 50% 1 laska wanilii plasterek imbiru Sposób przyrządzenia: Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić i umyć. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do…
Nalewki
Nalewka aroniowa korzenno miodowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l spirytusu 30 dag owoców aronii ½ l czystej wódki szklanka cukru laska wanilii, skórka pomarańczowa 3-4 goździki kawałek kory cynamonowej ½ szklanki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°…
Nalewki
Nalewka Trojanka ala Żołądkowa gorzka
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…
Nalewki
Nastaw Trojanka -Trejos Devynerios
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 0,25 g Pąki topoli 3 g Pąki brzozy 0,15 g Owoc pieprzowca 6 g Owoc jarzębiny 6 g Owoc róży 1 g Owoc kopru włoskiego 1 g Owoc głogu 1 g Owoc pieprzu czarnego 0,3 g Owoc kminku 1 g Kora dębu 0,3 g Kora kruszyny 0,3 g Kora wierzby…