Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka Góralska Zimowa

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody 8 cytryn goździki szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka rumu 900 g miodu Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić…

Nalewka berberysowa aromatyczna

Składniki: 1 kg berberysu ½ kg cukru 1 l spirytusu 50% 1 laska wanilii plasterek imbiru Sposób przyrządzenia: Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić i umyć. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym  miejscu przez 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do…

Nalewka aroniowa korzenno miodowa

Składniki: 1 l spirytusu 30 dag owoców aronii ½ l czystej wódki szklanka cukru laska wanilii, skórka pomarańczowa 3-4 goździki kawałek kory cynamonowej ½ szklanki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°…

Nalewka Trojanka ala Żołądkowa gorzka

Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…