Składniki: 1 kg. owoców dzikiej róży 6 goździków po łyżeczce mięty i rumianku 2 szklanki miodu 3/4 litra spirytusu 1/2 litra wódki 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć i ponakłuwać. Wsypać do słoja. Dodać goździki, miętę, rumianek i zalać spirytusem. Pozostawić w ciepłym miejscu. Zlać nalewkę. W 2 szklankach ciepłej wody rozpuścić miód ,dodać…
Tag: nalewki
Nalewki
Ratafia staropolska
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 4 l spirytusu 1,6 litra źródlanej wody 2 kg cukru 25 dkg truskawek 25 dkg pozbawionych pestek wiśni 25 dkg malin leśnych 25 dkg jeżyn leśnych 25 dkg poziomek leśnych 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek…
Nalewki
Krupnik litewski
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 6 szklanek miodu Przyprawy: 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca 3 goździki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego 1…
Nalewki
Nalewka lwowska
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu 96% 25 dkg suszonego głogu 10 suszonych śliwek 3 dkg rodzynek królewskich 3 dkg suszonej tarniny ½ laski wanilii 1 łyżeczka rozdrobnionej suchej skórki cytrynowej 1 szklanka miodu 3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Suszone owoce bardzo dokładnie umyć, umieścić w słoju. Wodę zagotować, przelać do słoja, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii,…
Nalewki
Nalewka z zielonej herbaty
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżeczek suchej zielonej herbaty 2 łyżeczki miodu 1 mały kawałek wanilii 1 szklanka spirytusu 96° 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wanilię drobno posiekać i zagotować w 1 szklance wody. Dodać herbatę, pozwolić aby temperatura naparu obniżyła się do około 40 stopni C, wymieszać z miodem. Tak przygotowany roztwór przelać do słoja i dodać…