Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka ze śliwek Marzeny

Składniki: 1 kg. śliwek węgierek 1/2 kg. cukru 1/2 litra spirytusu 1/2 litra czystej wódki 2 szklanki wody Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki i wsypać do gąsiorka. Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić na 5 tygodni. Po tym czasie miksturę zasypać cukrem , zamieszać i znowu odstawić na 5 tygodni. Następnie…

Nalewka cytrynowa Marzeny

Składniki: 3 cytryny 1/2 litra spirytusu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem. Cytryny obrać ze skórki ,przekroić na polówki i wycisnąć sok. Syrop wymieszać z sokiem i dodać skórki. Wlać spirytus i odstawić na 2 tygodnie. Potem zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 3 tygodnie.…

Nalewka imbirowa Marzeny

Składniki: 1 litr wódki 1/2 szklanki płynnego miodu 1 cytryna 2 twarde słodkie jabłka 10 dag. korzenia imbiru Sposób przyrządzenia: Imbir obrać i pokroić na plasterki. Jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić na ósemki. Dodać miód i sok z cytryny,  zalać wódką i odstawić na 2 miesiące. Potem zlać płyn, przefiltrować i odstawić na kolejne…

Nalewka morelowa Marzeny

Składniki: 1 kg. świeżych moreli 20 dag. suszonych moreli 1 litr wódki czystej 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Świeże morele przekroić na połówki i wyjąć pestki. Suszone morele pokroić w paski. Owoce zalać wódką i dodać listki laurowe. Odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltrować płyn i rozlać do butelek. Ponownie odstawić na 3…

Porzeczkówka Marzeny

Składniki: 1 kg. czarnych porzeczek 3/4 litra spirytusu 3/4 litra wódki 250 g. cukru Sposób przyrządzenia: Umyte owoce i cukier wsypać do gąsiorka. Zalać spirytusem i wódką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 6 tygodniach przecedzić, dodać 3 szklanki wody i rozlać do butelek. Nalewka powinna leżakować jeszcze 2 miesiące. Doskonała na grypę i przeziębienie. Przepis…