Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka rosyjska gorzka

Składniki:

  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 8 g korzenia arcydzięgla (Angelicae radix)
  • 12 g korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)
  • 25 g jagód jałowca
  • 25 g kwiatu rumianku


Sposób przyrządzenia:
Wymieszać spirytus z 1 szklanką przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w sloju roztworem spirytusu, odstawić na 14 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 14 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *