Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewka

Nalewka świąteczna

Składniki: ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kminku 4 małe papryczki chili Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na…

Nalewka kardamonowa

Składniki: ½ litra spirytusu ½ litra przegotowanej wody sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 15 ziaren kardamonu Sposób przyrządzenia: Skórkę cytrynową i kardamon wrzucić do 1,5 l litrowego gąsiorka, wlać sok z cytryny spirytus i ¼ litra wody. Szczelnie zamknąć, odstawić na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Po 2…

Nalewka kminkowa

Składniki: 15 dkg owoców kminku 2,5 dkg owoców kopru włoskiego 1,5 dkg owoców kolendry 1 dkg  anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny 10 dkg cukru 50 ml wody 2,5 l wódki czystej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wódką na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać naczyniem. Cukier wymieszać z wodą,…

Żenicha kresowa

Składniki: 1 kg pięknie wybarwionych, dojrzałych owoców dzikiej róży 0,75 l spirytusu 0,5 l wódki czystej ½ l miodu lipowego lub wrzosowego 5-6 goździków 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku 1 łyżeczka suszonej mięty   Sposób przyrządzenia: Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, gęsto  pozakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, gąsiorek zamknąć…

Nalewka myśliwska rozgrzewająca

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…