Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewka

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…

Nalewka plebana

Składniki: 12 cytryn 1 litr miodu lipowego lub wrzosowego 1 litr wódki 1 litr węgierskiego  Tokaju 1 litr spirytusu 2 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Wycisnąć sok z cytryn i połączyć z pozostałymi składnikami.  Przelać do 5 litrowego gąsiora, szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając w tym czasie zawartość. Po tym okresie…

Nalewka pomarańczowo miodowa

Składniki: 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1 szklanka aromatycznego miodu Sposób przyrządzenia: Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej  włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z…

Nalewka korzenna

Składniki: ½  l spirytusu 1 – 2 gałki muszkatołowe 2 goździki 2 ziarna kardamonu 1 ziarno ziela angielskiego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rodzynek Sposób przyrządzenia: Gałkę muszkatołową zetrzeć Kardamon, goździki i ziele angielski rozgnieść.  Miód rozmieszać w 2 szklankach przegotowanej, schłodzonej  wody. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu. Dodać startą gałkę i…