Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewka

Nalewka miodowo cytrusowa

Składniki: 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 3 słodkie pomarańcze, dokładnie obrane, pocięte w kliny ½ cytryny, dokładnie obrane, pocięte w kliny ½ szklanki miodu 2 goździki 3 ziarna kolendry 2 cm kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni C. Miód rozpuścić w wodzie. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki,…

Nalewka kokosowa

Składniki: 0,75 litra wódki ½ szklanki rozdrobnionego miąższu kokosowego lub wiórek kokosowych 6 ziaren kolendry kilka kropli ekstraktu waniliowego ½ szklanki Brendy ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub szklanym słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie w tym czasie  nalewkę mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…

Nalewka waniliowa

Składniki: 2 szklanki wódki lub Brendy 3 strąki wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wanilie pociąć na 3 cm kawałki, a następnie każdy przeciąć wzdłuż. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszyst6kie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc, kilkakrotnie w tym czasie potrząsać gąsiorem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…

Nalewka z zielonej herbaty I

Składniki: 6 łyżeczek dobrej zielonej herbaty liściastej 2 szklanki wódki 1 szklanka spirytusu ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Herbatę zalać wódką, pozostawić na 24 godziny. Czas jest bardzo ważny gdyż pozostawienie nalewu na dłużej spowoduje że stanie on się gorzki. Nalew przefiltrować. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku połączyć wszystkie…

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna  kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić…