Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Wędzony łosoś po astrachańsku

Składniki: 30 dkg wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki czarnego kawioru 1 cytryna mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry łososia pofałdować, ułożyć na półmisku, posypać kawiorem, udekorować zieleniną. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie, pokroić na ósemki, podać razem z łososiem. Z zakąską tą znakomicie komponuję się ciemny chleb razowy posmarowany odrobiną masła. Polecam, pychota.

Zakąska prosta, a smaczna

Składniki: 20 dkg krewetek koktajlowych 2 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki majonez szczypta chili szczypta pieprzu bagietka masło czosnek Sposób przyrządzenia: Mrożone, ugotowane krewetki koktajlowe wypłukać, obsączyć. Majonez wymieszać z pieprzem i chili. Krewetki, groszek, paprykę wymieszać z przygotowanym majonezem. Z bagietki kroić na skos niewielkie kromeczki. Opiec przez…

Naleśniki z czerwonym kawiorem

Składniki:  Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka sól do smaku Farsz: 20 dkg czerwonego kawioru soku z cytryny 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej Sposób przyrządzenia: Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć…

Profitrolki z kawiorem

Składniki: czerwony i czarny kawior masło śmietankowe serek Philadelphia Ciasto ptysiowe: 100g masła 20g mąki 30ml wody 5 jaj 500ml śmietany 36% 100g cukru pudru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zagotować wodą z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wrzucić mąką i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić a następnie dodawać jajka dokładnie wcierając je do masy. Formować…

Śledzie marynowane z cebulką i oliwkami

Składniki: 1 kg śledzi solonych 20 dag cebuli 20 oliwek bez pestek musztarda ½ szklanki octu 10 dag cukru liść laurowy kilka ziaren pieprzu.       Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyść, mocz przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Z wymoczonych śledzi usunąć kręgosłup i ości, posmarować cienko musztardą, zwinąć w rulon. Obraną cebulę pokrój  w krążki.…