Składniki: 50 dag mąki pszennej 2 jajka 0, 25l mleka 5 dag drożdży łyżka cukru łyżka masła sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem po czym rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać wówczas mąkę. Całość wymieszać aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, odstawić na bok. Pozostałą mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami po czym dodać drożdżowy…
Tag: na parze
Karp
Karp na parze na sposób chiński
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 2 łyżki ugotowanej rozgniecionej soi 2 łyżeczki pokrojonego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki pokrojonej cebuli dymki 2 łyżki pokrojonej ostrej papryki 2 łyżki pokrojonej słodkiej papryki 2 łyżki posiekanej naci kolendry ½ szklanki białego wina 4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia:…
Ryby
Karmazyn po seczuańsku gotowany na parze
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..) imbir pokrojony w plastry zielona cebulka lub szczypiorek 3 plasterki cebuli 3 gałązki natki pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o…
Dodatki
Pyzy poznańskie (kluchy na parze)
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: 20 dag drożdży 400 g mąki 1 szkl. mleka 2 jaja 2,5 łyżeczki margaryny 0,5 łyżeczki cukru sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiać na stolnicy i połączyć z resztą mleka, z jajami i wyrośniętym rozczynem. Posolić. Ciasto…