Składniki: 500 g polędwicy wołowej 400 g zielonych szparagów 2 cebule 3-4 pomidory łyżka galaretki z porzeczek łyżka ostrej musztardy 2-3 łyżki masła ½ szkl. bulionu 1 szkl. śmietany sól pieprz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z cebulą drobno pokroić. Szparagi gotować w osolonym wrzątku…
Tag: na obiad
Wołowina
Duszona pieczeń w czerwonym sosie
by Marianna Matysek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ cebuli ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ½ kg rozbratlu ¼ łyżeczki pieprzu 1szkl. wody 1łyżka sosu Worcester sól Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. W między czasie oprószyć mięso solą, pieprzem i mąką i obsmażyć na pletni z cebulką.…
Wołowina
Żeberka wołowe na ostro
by Wanda Szymura • • 0 Comments
Składniki: 2 1/3 kg żeberek wołowych ¼ szkl. sou Worcester ¼ szkl. czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego 1 szkl. cebuli 1 ¼ szkl. ketchupu ¾ szkl. wody 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje po czym ułożyć je na brytfannie i postawić na ruszcie, przykryte folią…
Cielęcina
Kotlety cielęce panierowane w chlebie
by Marta Fijołek • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 1 jajko 3-4 łyżki startego suchego razowego chleba 2 łyżki mąki 4 łyżki sklarowanego masła ½ szkl. tartego chrzanu 1 cebula sok i starta skórka z 1 cytryny 1,5 szkl. gęstej śmietany sól Sposób wykonania: Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą a następnie obtoczyć w…
Wołowina
Polędwica wołowa z paseczkami warzyw
by Dorota Zawadka • • 0 Comments
Składniki: 400 g polędwicy 200 g różnych warzyw 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie obrumienić polędwicę po czym pokroić ją w 3cm paski. Następnie 2łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryną, solą oraz pieprzem i do powstałej marynaty włożyć mięso, odstawić na 1 godz. W…