Składniki: 40 dkg ryżu 25 dkg szynki drobiowej 15 dkg boczku wędzonego 1 szklanka zielonego groszku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 litr bulionu warzywnego 2 -3 łyżki natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę .Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć…
Tag: na obiad
Baranina
Jagnięcina marynowana z warzywami
by Kornelia Wiercińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 2 marchewki pietruszka 2 cebule seler por ¼ główki włoskiej kapusty ulubione przyprawy sól pieprz Marynata: kilka łyżek octu5% kilka ząbków czosnku liść laurowy ziele angielskie sól Sposób wykonania: Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie mięso pokroić na kawałki i dodać je do marynaty, wstawić do lodówki na…
Baranina
Kotlety baranie z kiszoną kapustą
by Martyna Basiak • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety baranie 50 dag kiszonej kapusty cebula 3 ząbki czosnku kilka łyżek smalcu 1 szkl. kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąką. Następnie podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać posiekaną cebulę, gdy się zarumieni podlać całość wodą…
Gęś
Gęś na kwaśno
by Bożena Stachera • • 0 Comments
Składniki: 0,25 l soku z kiszonej kapusty ½ wędzonej gęsi 2 cebule kilka ząbków czosnku porcja włoszczyzny liść laurowy kilka ziaren ziele angielskiego kilka ziaren jałowca tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Mięso podzielić na porcje, które zalać wodą, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać cebulę, czosnek…

