Żurawina błotna Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł i 0,3…
Tag: na naszym stole
Karp
Karp, leszcz lub lin w szarym sosie
by marek • • 0 Comments
Po zakłuciu karpia i wypuszczeniu krwi z niego do octu, oczyścić go z łuski. wyprawić, pokrajać na dzwonka, lub też zostawić w całości lecz już nie myć, posolić trochę i pozostawić tak godzinę. Następnie włożyć karpia w rondel, wlać na niego trochę wina czerwonego, ocet z krwią od karpia, dodać włoszczyzny, trochę korzeni i tak…
Ryby
Karmazyn pieczony
by marek • • 0 Comments
Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Karmazyn filet z/s – 120 g Musztarda – 20 g Pietruszka zielona – 2 g Rakowe szyjki – 1 szt. Sól Pieprz mielony Szparagi zielone mroż. – 90 g Marchew oczyszcz. – 5 g Groszek strąki mroż. – 50g Ziemniaki Gratin – 70 g Sos buraczkowy – 30 g Sposób…
Jednogarnkowe
Kartofle na kwaśno z kiełbaskami
by marek • • 0 Comments
Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Kremy
Kremówka krakowska z owocami leśnymi marynowanymi w wódce
by marek • • 1 Comment
Cykl – przepisy mistrzówSkładniki: (15 porcji) I. 2 blaty francuskie II. krem waniliowy III. owoce leśne w wódce IV. sos z owoców leśnych V. kuwertura czekoladowa VI. świeża mięta Krem waniliowy – 2,7kg Bita śmietana – 1 l Mleko – 1 l Krem patisjer – 0,5 kg Adwokat – 200 ml Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie…