Sałatki spełniają w odżywianiu ważną rolę ze względów zdrowotnych, a także smakowych.
Do ich sporządzenia można wykorzystać różne składniki. Wystarczy je odpowiednio rozdrobnić, skomponować kolorystycznie i smakowo, uzupełnić sosem, przyprawami i odrobiną fantazji. Podstawowe składniki to ryż, makaron, ziemniaki, fasolka, groszek czy kukurydza. Równie ważne są produkty urozmaicające smak: wszelkie warzywa, jaja, wędliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadające sałatce aromat (np. ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
Do przyprawiania sałatek oraz uszlachetniania ich smaku używa się świeżych bądź suszonych ziół (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka). Prawidłowo użyte zioła pozwalają na dodanie mniejszej ilości soli, a ich kombinacja nadaje sałatce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sałatka może nabrać interesującego smaku również dzięki przyprawom i artykułom korzennym (np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).