Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Sałatki, porady praktyczne – wyszperane w internecie

Sałatki spełniają w odżywianiu ważną rolę ze względów zdrowotnych, a także smakowych.
Do ich sporządzenia można wykorzystać różne składniki. Wystarczy je odpowiednio rozdrobnić, skomponować kolorystycznie i smakowo, uzupełnić sosem, przyprawami i odrobiną fantazji. Podstawowe składniki to ryż, makaron, ziemniaki, fasolka, groszek czy kukurydza. Równie ważne są produkty urozmaicające smak: wszelkie warzywa, jaja, wędliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadające sałatce aromat (np. ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
Do przyprawiania sałatek oraz uszlachetniania ich smaku używa się świeżych bądź suszonych ziół (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka). Prawidłowo użyte zioła pozwalają na dodanie mniejszej ilości soli, a ich kombinacja nadaje sałatce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sałatka może nabrać interesującego smaku również dzięki przyprawom i artykułom korzennym (np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).

 


Szczupak faszerowany.

Skład: szczupak 6 dag bułki ½ szklanki mleka mała cebula 2dag tłuszczu 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2dag masła natka pietruszki 1 pomidor Sposób przyrządzenia: Szczupaka ostrożnie oskrobać, obciąć płetwy i ogon, opłukać, nadciąć skórę dookoła głowy, odwinąć i ostrym nożykiem, oddzielając od mięsa, ściągnąć. Przy ogonie odciąć cały tułów. Skórę odłożyć (jeżeli została…

Raita indyjska.

Skład: 2duże pomidory 1świeży ogórek 2słodkie papryki po pół szklanki różyczek kalafiora ziemniaków pokrojonych w kostkę pokrojonego selera łyżka posiekanej natki pietruszki szklanka jogurtu naturalnego po szczypcie:startej gałki muszkatołowej,mielonej kolendry,ostrej mielonej papryki,pieprz,sól. Sposób przyrządzenia: Kalafior,ziemniaki i seler ugotować,pomidory sparzyć,obrać ze skórki,usunąć nasiona,pokroić w kostkę.Ogórek obrać,również pokroić w kostkę.Papryki umyć,przeciąć wzdłuż,usunąć nasiona,pokroić w cienkie paski.Jogurt rozmieszać,dodać…

Sałatka morska.

Skład: 200 g krewetek 300 g małży 200 g kalmarów 1 mała ośmiornica 300 ml oleju 400 g ryżu 1 cebula sól, pieprz, zielona pietruszka Sposób przygotowania: Wymyć dokładnie owoce morza i ugotować każde osobno. Sosy z krewetek i małż zachować. Cebulę zetrzeć. 2/3 oleju rozgrzać na patelni. Owoce morza pokroić na drobne kawałki i…

Bogracz.

Skład: Po 30 dag selera  marchwi pietruszki i pieczarek 1 mała puszka groszku 3 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki ostrego keczupu po 1 strąku papryki zielonej żółtej i czerwonej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 dag wołowiny bez kości 4 łyżki oliwy sól pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Wołowinę pokroić na cienkie paski, seler, marchew i…