Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Wielkanocne pisanki

pisanka

Któż z nas nie lubi malować pisanek? Ozdabiać je w różne wzory, albo malować farbkami? Jajko – symbol płodności i nowego życia od dawna gości w tradycji Wielkanocnej. Na niejednym stole wielkanocnym leży talerz, na nich rzeżucha i piękne kolorowe pisanki. A skąd wziął się ten zwyczaj? Pisanki były darem. Miały one zapewnić obdarowywanej osobie…

Dorsz po włosku.

Składniki: 60 dag filetów z dorsza 3 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie cebule 150 ml śmietany koperek natka pietruszki 5 dag żółtego ostrego sera sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obłożyć ryby posmarowane oliwą. Zalać śmietaną…

Pstrąg w maśle cytrynowym i w kaparach.

Skład: 2 pstrągi ( 35 dag każdy) sól, pieprz mąka do posypania masło do pieczenia 1 cytryna 4 łyżki świeżego masła 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki małych kaparów natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć w dużej ilości gorącego masła…

Fasola po staropolsku.

Skład: 25 dag fasoli Jaś, 10 dag wędzonego boczku, 8 dag cebuli, 1 dag mąki, 6 dag masła, 0,5 l bulionu (może być z kostki), 6 dag śliwek suszonych, 2 dag rodzynków, 1 1/2 dag miodu, 1 łyżeczka karmelu sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i…

Bigos bosmański

Skład:
60 dag kapusty kwaszonej, tłuszcz,
10 dag cebuli,
2 dag mąki,
15 dag parówek cienkich,
25 dag wieprzowiny bez kości,
25 dag strąków papryki,
4 dag koncentratu pomidorowego,
15 dag pieczarek,
sól, pieprz, papryka mielona,
przyprawa do zup,
majeranek, cukier i curry do smaku.