Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 biała cebula 2 łyżki curry 1 szkl. mleczka koksowego 1 szkl. wytrawnego białego wina ½ szkl. liści bazylii Sposób wykonania: Mulę wrzucić na garnka rozgrzanym olejem, po chwili dodać posiekaną cebulę oraz curry,. Trzymać na ogniu ok. 2 minut. Następnie wlać mleczko oraz wino. Pozostawić na ogniu pod przykryciem…
Tag: mule
Małże
Mule gotowane w piwie z warzywami
by Zbyszek • • 0 Comments
Małże
Małże zapieczone w sosie beszamelowym
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…
Owoce morza
Owoce morza w zielonym curry
by Dana • • 0 Comments
Składniki: 10 krewetek tygrysich 5 małży przegrzebek 15 małży jadalnych, muli 1 mała pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry ½ szklanki mleka kokosowego sos rybny do smaku cukier brązowy do smaku sól do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund.…
Małże
Małże (mule) w sosie z fasoli
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg małży (muli) 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru 2 pokrojone papryczki chili (z nasionami lub bez wg upodobań) 2 łyżki rozgniecionej czerwonej fasoli konserwowanej 2 pokrojone w kostkę pomidory ½ szklanki białego wina 1 łyżka sosu rybnego 2 szklanki bulionu drobiowego 20 dkg makaronu ryżowego (zamoczonego…