Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 20 dag. moreli kostka rosołowa pieprz sól 4 łyżki oleju rozmaryn Przygotowanie: Mięso posyp solą i pieprzem, skrop olejem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Morele zalej szklanką przygotowanego rosołu i odstaw ,aby zmiękły. Postaw na gaz, dolej jeszcze szklankę rosołu, ugotuj ,odparuj i przypraw do smaku. Polędwiczki zapiekaj 20…
Tag: morele
Listy
Kostki z pasty morelowej
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miazgi morelowej 50 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki owoców posiekać nożem, zmiksować w blenderze. W grubym, najlepiej żeliwnym naczyniu podgrzewać zmiksowane owoce do czasu aż ich objętość zmniejszy się o około 1/3. Dodać cukier,…
Listy
Morele konserwowane
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 litr oczyszczonych połówek moreli Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane owoce ułożyć ciasno w czystych słojach, zalać wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany…