Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem morelowy na sposób słowacki przygotowany

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru

Sposób przyrządzenia:
Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. ¾ moreli zmielić w maszynce do mięsa. Rozdrobnione morele umieścić w rondlu o grubym dnie, gotować powoli stale mieszając przez około 20 minut. Dodać cukier i pozostałe morele grubo posiekane nożem. Gotować powoli aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *