Składniki: 4 żółtka ugotowane na twardo kostka masła żółtko 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. maki skórka starta z cytryny sok z cytryny filiżanka migdałów białko Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać żółtka, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę. Wymieszać i…
Tag: migdały
Listy
Surówka z dyni, jabłka i rodzynek
by Karol Jędrychowski • • 0 Comments
Składniki: 30 dag dyni 2 winne jabłka sok z cytryny łyżeczka cukru pudru ½ szkl. rodzynek ½ szkl. migdałów ½ szkl. soku z czerwonych porzeczek Sposób wykonania: Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach po czym skropić ją połowa soku z cytryny oraz cukrem pudrem. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce i skropić…
Listy
Luksusowe gruszki
by Tomasz Derkowski • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek 1 ½ szkl. cukru łyżka deserowego białego wina ¾ szkl. posiekanych migdałów 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 szkl. słodkiej śmietanki 23 łyżki likieru migdałowego Sposób wykonania: Wino, cukier oraz łyżkę wody wymieszać w rondelku po czym włożyć obrane gruszki i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie…
Listy
Wiśnie z kawałkami migdała
by Ewelina Pasoń • • 0 Comments
Składniki: 12 wydrylowanych wiśni 6 migdałów cukier puder kieliszek słodkiej wiśniówki łyżka bitej śmietany wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Obrane migdały przekroić na połówki po czym obtoczyć je w cukrze. Następnie wiśnie wydrylować i w otwory po pestkach włożyć po kabłąku migdałów. Przełożyć do pucharków i skropić je wiśniówką. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około…