Składniki:
- 6 gruszek
- 1 ½ szkl. cukru
- łyżka deserowego białego wina
- ¾ szkl. posiekanych migdałów
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- 23 łyżki likieru migdałowego
Sposób wykonania:
Wino, cukier oraz łyżkę wody wymieszać w rondelku po czym włożyć obrane gruszki i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać jeszcze śmietankę ora likier.
Powstały krem przelać do półmiska i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na niego gruszki postawione w pionie.
Posypać całość migdałami uprażonymi na suchej patelni.