Składniki: 2 figi 1 szkl. migdałów 4 łyżki słodkiej śmietanki łyżka alkoholu Sposób wykonania: Obrane figi pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć w pucharkach. Następnie śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z alkoholem po czym polać figi. Całość posypać migdałami i podawać od razu po przygotowaniu.
Tag: migdały
Listy
Sałatka z kiwi, winogron i migdałów
by Karolina Hałasa • • 0 Comments
Składniki: białe winogrona kiwi 1 szkl. migdałów 0,75 l słodkiego szampana andruty Sposób wykonania: Winogrona, pokrojone kiwi oraz migdały układać na przemian warstwami w pucharku. Następnie zalać je szampanem aby wszystkie składniki były nim przykryte. Owinąć folią aluminiowa i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować andrutami.
Listy
Leśne owoce z migdałami
by Weronika Pacholec • • 0 Comments
Składniki: 1 l leśnych owoców 2 łyżki płatków migdałowych listki mięty 2 surowe żółtka ½ szkl. cukru pudru ¾ szkl. czerwonego wina Sposób wykonania: Jeżyny przełożyć do pucharków. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wino. Całość lekko ubić aby powstał puszysty krem, którym zalać owoce. Na sam koniec…
Listy
Mus z aronii z morelą
by Kornelia Smok • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. aronii 1 szkl. czerwonego wina 6 moreli 2 łyżki wiórków migdałowych tabliczka białej czekolady 2/3 szkl. słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Aronie oaz wino zmiksować po czym przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 20 minut. W miedzy czasie migdały uprażyć na suchej patelni. Na musie ułożyć połówki moreli, polać całość śmietaną…
Listy
Deser śliwkowy z migdałami
by Jowita Bronk • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki płatków migdałowych 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru zagęstnik 0,75 l pokrojonych śliwek 4 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki słodkiej śliwowicy Sposób wykonania: Śliwki przełożyć do pucharków po czym oprószyć je cukrem pudrem i skropić śliwowicą. Pucharki przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W miedzy czasie migdały uprażyć na…