Składniki: 50 dag brzoskwiń 5 dag migdałów sos: 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem. Gdy składniki się połączą wlać jeszcze wino. Wymieszać i polać brzoskwinie. Na koniec posypać posiekanymi migdałami.
Tag: migdały
Listy
Sałatka z ananasa i gruszek
by Anna Gaj • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka ananasa w kostkach 8 połówek gruszek z kompotu 2 łyżki migdałów 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka cukru pudru wiśnie z konfitury Sposób wykonania: Do salaterki wrzucić kostki ananasa i kawałki gruszek. Polać całość śmietaną i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem pudrem i na koniec posypać posiekanymi orzechami oraz udekorować konfiturami.
Listy
Sałatka kalafiorowa z winem
by Jowita • • 0 Comments
Składniki: 600 g kalafiora kieliszek białego wytrawnego wina 2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego 40 g migdałów musztarda sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki ugotowac w oslolonej wodzie. W między czasie wino wymieszać z koncnetratem pomidorowym oraz musztardą. Doprawić do smku solą, pieprzem oraz cukrem. Powstałym sosem polac kalafiora. Na smakoniec posypać migdałami…
Listy
Ryżowy budyń z mandarynkami
by Adam Bielak • • 0 Comments
Składniki: 2 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka migdałowej esencji do ciasta 1/3 szklanki ryżu 315 g konserwowych mandarynek (z puszki) 1/4 szklanki płatków migdałów Sposób wykonania: Do mleka wsypać ryż, dodać cukier oraz esencje migdałowa i całość doprowadzić do wrzenia nie przerywając mieszania. Gotować około 5 minut po czym przełożyć do salaterki…
Listy
Smażone migdały
by Malwina Broda • • 0 Comments
Składniki: 9 łyżek oliwy 6 łyżek masła 3 filiżanki sparzonych i obranych migdałów gruba sól Sposób wykonania: Migdały wrzucić na patelni z rozgrzaną oliwą. Nie przerywając mieszania smażyć je aż się zarumienią. Wówczas wyjąć je z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miseczki i posypać solą.