Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Surówka z brzoskwiń z migdałami

Składniki: 50 dag brzoskwiń 5 dag migdałów sos: 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem. Gdy składniki się połączą wlać jeszcze wino. Wymieszać i polać brzoskwinie. Na koniec posypać posiekanymi migdałami.

Sałatka z ananasa i gruszek

Składniki: 1 szklanka ananasa w kostkach 8 połówek gruszek z kompotu 2 łyżki migdałów 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka cukru pudru wiśnie z konfitury Sposób wykonania: Do salaterki wrzucić kostki ananasa i kawałki gruszek. Polać całość śmietaną i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem pudrem i na koniec posypać posiekanymi orzechami oraz udekorować konfiturami.

Sałatka kalafiorowa z winem

Składniki: 600 g kalafiora kieliszek białego wytrawnego wina 2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego 40 g migdałów musztarda sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki ugotowac w oslolonej wodzie. W między czasie wino wymieszać z koncnetratem pomidorowym oraz musztardą. Doprawić do smku solą, pieprzem oraz cukrem. Powstałym sosem polac kalafiora. Na smakoniec posypać migdałami…

Ryżowy budyń z mandarynkami

Składniki:  2 1/2 szklanki mleka  1/2 szklanki cukru  1 łyżeczka migdałowej esencji do ciasta  1/3 szklanki ryżu  315 g konserwowych mandarynek (z puszki)  1/4 szklanki płatków migdałów Sposób wykonania: Do mleka wsypać ryż, dodać cukier oraz esencje migdałowa i całość doprowadzić do wrzenia nie przerywając mieszania. Gotować około 5 minut po czym przełożyć do salaterki…

Smażone migdały

Składniki:  9 łyżek oliwy  6 łyżek masła  3 filiżanki sparzonych i obranych migdałów  gruba sól Sposób wykonania: Migdały wrzucić na patelni z rozgrzaną oliwą. Nie przerywając mieszania smażyć je aż się zarumienią. Wówczas wyjąć je z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miseczki i posypać solą.