Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Miodowo-migdałowa przekąska

Składniki:  200 g miodu  30 g masła  opakowanie cukru waniliowego  ½ łyżeczki cynamonu  200 g migdałów Sposób wykonania: Miód, masło, cynamon oraz cukier waniliowy gotować na małym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodać posiekane migdały i nadal gotowa kolejne 7 minut nie przerywając mieszania. Następnie wylać masę na blasze i poczekać aż zastygnie,…

Migdałowa śmietanka do kawy

Składniki: 200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu 1 op. cukru waniliowego drobno pokruszone orzeszki Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie dodać posiekane migdały  i całość delikatnie wymieszać. Udekorować filiżankę kawy przed podaniem.

Zapiekane jabłka w migdałowym cieście

Składniki: 600 g jabłek ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki śliwowicy Skórka z 1 cytryny 100 g migdałów 3 jajka 100 g cukru Sposób wykonania: Jabłka  obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym skropić je śliwowicą i oprószyć cynamonem, wówczas przełożyć do naczynia .żaroodpornego  wysmarowanego  masłem. Następnie żółtka utrzeć z cukrem oraz posiekaną…

Śliwki zapiekane z pianką migdałową

Składniki: 600 g śliwek ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki śliwowicy Skórka z 1 cytryny 100 g migdałów 3 jajka 100 g cukru Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki po czym skropić je śliwowicą i oprószyć cynamonem, wówczas przełożyć do naczynia .żaroodpornego  wysmarowanego  masłem. Następnie żółtka utrzeć z cukrem oraz posiekaną skórką z cytryny.…