Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Sałatka z cebuli i migdałów

Składniki: 60 dag drobnych cebulek 15 dag migdałów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulki pokroić w krążki. Migdały uprażyć na suchej patelni i dodać e do cebulek. Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos migdałowy na mleku

Składniki: 1,5 szklanki mleka 5 dag migdałów słodkich i kilka gorzkich 10 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej żółtko Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekane migdały. Następnie doprawić do smaku cukrem i zagęścić mąką. Trzymać chwile na ogniu do zgęstnienia po czym zaciągnąć żółtkami.

Sałatka z morelami z kawałkami migdałów

Składniki: 50 dag moreli 5 dag migdałów sos: 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Morele  pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem. Gdy składniki się połączą wlać jeszcze wino. Wymieszać i polać brzoskwinie. Na koniec posypać posiekanymi migdałami.

Brzoskwinie z dżemem i bitą śmietaną

Składniki: 50 dag brzoskwiń z kompotu 10 dag dżemu wiśniowego lub malinowego 1 kieliszek winiaku 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka posiekanych migdałów Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, które skropić winiakiem. Następnie śmietankę ubić z cukrem pudrem i polać owoce. Na konie udekorować dżemem i posypać posiekanymi migdałami.