Składniki: puszka zielonego groszku 2 szklanki ryżu 150 g rodzynek 150 g migdałów 300 g pieczonego kurczaka 2 pomarańcze 2 łyżki siekanego koperku łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju sól cukier Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, groszek odcedzić z zalewy, kurczaka pokroić w kostkę a obrane pomarańcze podzielić na cząstki. Dodać…
Tag: migdały
Listy
Marynata migdałowa
by Olga Pikuła • • 0 Comments
Składniki ½ szkl białego wytrawnego wina 1/3 szkl oleju ½ szkl soku pomarańczowego 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ szkl płatków migdałowych Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać wino, sos sojowy, posiekaną cebulkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać…
Listy
Migdałowa marynata
by Monika Lenartowicz • • 0 Comments
Składniki: 10 dag migdałów ½ szklanki oleju 2 łyżki sosu sojowego 50 ml czerwonego wytrawnego wina Sposób wykonania: Migdały posiekać po czym wymieszać je z olejem, sosem sojowym oraz czerwonym winem.
Listy
Pasta z twarogu i migdałów
by Wanda Miłek • • 0 Comments
Składniki: 20 dag twarogu łyżka masła 3 łyżki posiekanych migdałów 4-5 ząbków czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Twaróg rozetrzeć razem z masłem i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać jeszcze posiekane migdały. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Mleczno-migdałowy napój
by Marzena Kopiec • • 0 Comments
Składniki: 20 g migdałów 400 ml pełnotłustego mleka 1 łyżka miodu 1-2 krople aromatu migdałowego Sposób wykonania: Mleko zmiksować razem z migdałami, miodem oraz aromatem. Gdy składniki się połączą przelać do szklanki.