Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziarna sezamowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Do miseczki wlać sos sojowy oraz olej sezamowy. Dodać cukier, posiekany czosnek, ziarna sezamowe, imbir oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Do…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Piersi drobiowe w marynacie Jacka
by Jacek Śliwka • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Kotlety cielęce w śliwkowej marynacie
by Edyta Gąska • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania: Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe. Dodać białe wino, cynamon, imbir, goździki oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Następnie sznycle lekko rozbić dłonią i nasmarować marynatą. Odstawić…
Porady i Ciekawostki
Wieprzowina ze śliwkami i jałowcem
by Marta Nocoń • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg mięsa wieprzowego ½ szkl białego wytrawnego wina ½ szkl octu winnego 1 szkl wody 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca garść suszonych śliwek 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sól Sposób wykonania: Mięso obsmażyć ze wszystkich stron…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń wieprzowa z jałowcem i śmietaną
by Danuta Kozyra • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa 10 dag słoniny 1 łyżka cukru pudru ½ szkl śmietany 1 łyżeczka mąki ½ cytryny sól pieprz kilka ziarenek jałowca Sposób wykonania: Ziarenka pieprzu, jałowca oraz sól utrzeć w moździerzu po czym natrzeć przyprawami mięso. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie owinąć mięso plastrami słoniny i przełożyć do…

