Składniki: 4 kotlety z polędwicy wołowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 duża cebula 2 marchewki 1 średni seler / korzeń/ olej 2 jabłka 3 dkg masła ¼ szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku szczypta tymianku Sposób przyrządzenia: Oliwę, posiekany czosnek i szczyptę tymianku wymieszać. Kotlety polać marynatą i odstawić na 30 minut,…
Tag: mięso
Listy
Kotlety schabowe z musztardą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 kotletów schabowych bez kości 10 dkg ziaren słonecznika 1 łyżeczka słodkiej papryki 3-4 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Ziarna słonecznika zemleć w młynku do kawy, wymieszać z musztardą i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Kotlety okroić z błon…
Listy
Schabowe kotlety w białym winie i sosie sojowym Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 kotletów schabowych bez kości 4 łyżki pikantnego keczupu 1 ½ łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki wytrawnego białego wina 1 ½ łyżki drobniutko posiekanego świeżego imbiru 4 łyżki oleju 4 cebulki dymki sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sposób przyrządzenia: Schabowe kotlety rozbić tłuczkiem. Wymieszać sos sojowy, keczup, wino i Vegetę, podlać kotlety i…
Listy
Boczek pieczony z morelami z czosnkową nutą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg chudego boczku bez kości 3-4 ząbki czosnku 15 dkg suszonych moreli 3 cienkie pory / białe części / sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Morele namoczyć na 30 minut. Pory umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Przełożyć …
Listy
Nóżki wieprzowe w piwie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 nóżki wieprzowe/ pocięte w poprzeczne kawałki/ 1 duża cebula 5 dkg smalcu ½ szklanki jasnego piwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte nóżki obsmażyć na patelni, posolić i posypać pieprzem do smaku. Obrać cebulę, pokroić w grube plastry podsmażyć na tłuszczu, raz po raz podlewając sosem. Pod koniec pieczenia podlać piwem, zwiększyć…