Składniki: 1 kg cielęciny 5 kwaśnych jabłek 1 ½ łyżki cukru płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…
Tag: mięso
Listy
Schab na zimno
by Monika Marzec • • 0 Comments
Składniki: 2 kg schabu z kością ½ szklanki oleju 4 cebule 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 2 liście laurowe 4 gałązki pietruszki 16 ziaren pieprzu sól Sposób wykonania: Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać. Przyprawy zawinąć w gazę i związać. W wysokim garnku zagotować 3 litry wody, włożyć przyprawy, sól, cebulę.…
Listy
Kotleciki jagnięce Konrada
by Konrad Lipiński • • 0 Comments
Składniki:
- 8 kotlecików jagnięcych
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dag pokuszonych orzeszków pistacjowych
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 kromka pokruszonego białego chleba bez skórki
- 1 mała papryczka
- kilka listków bazylii
- sól
Listy
Indyjska wołowina
by Barbara Tomczak • • 0 Comments
Składniki: 70 dag rostbefu 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cynamonu kilka ziarenek kolendry kilka goździków 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostek po czym obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu, wówczas mięso wyjąć a…
Listy
Wołowe zrazy faszerowane
by Janusz Brzozowski • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg zrazówki 20 dag wędzonego boczku 3 jajka 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na zrazy, które rozbić tłuczkiem. Następnie pozostałe okrawki oraz boczek zmielić w maszynce po czym wbić do niego jajka…