Składniki: 4 sznycle Marynata: 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Miód wymieszać z oliwą z oliwek, dodać sok z cytryny oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie sznycle lekko rozgnieść ręką po czym…
Tag: mięso
Listy
Eskalopki z indyka
by Michał Piekarski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa z udźca z indyka 1 łyżka ziół prowansalskich ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu o smażenia 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki po czym natrzeć je ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz pieprzem. Następnie włożyć je do rondelka z rozgrzanym tłuszczem i pokrojonym…
Listy
Kuropatwa z pomidorami
by Ewa Stachowiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kuropatwa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy ½ szkl białego wytrawnego wina 4 pomidory ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego. Następnie wlać ½…
Listy
Gęś pieczona z jabłkami
by Kasia Sroka • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym…
Listy
Indyk z orzechami
by Sylwia Małek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag mięsa z piersi z indyka 2 papryki 10 dag solnych orzeszków ziemnych 1 por 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka curry 2 jajka ½ szkl oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Sposób wykonania: Do miseczki wbić jajka, dodać do nich ocet winny, sól, curry oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać po czym…